Saltad
mat
Under medeltiden var det ingen större skillnad p?maten i staden och p?
landet. Kanske använde man mera kryddor i staden, eftersom det var lättare
(och dyrare) att f?tag p?dem där än p?landet. Man saltade eller torkade
maten för att den skulle hålla sig. Saltet köpte man i städerna dit
det kom med fartyg från Lübeck eller någon annan tysk stad.
Till vardag
och fest
Det var stor skillnad p?vardagsmat och festmat. När det var fest slog
man p?stort och hade massor av mat, vin och öl. Naturligtvis var det
större skillnad mellan fattiga och rika på den tiden, och alla
hade inte råd att ställa till med stora fester.
En vanlig dag åt man gröt och bröd till frukost
och till middag åt man bröd med fläsk eller sill, rotfruktsgryta eller
ärtsoppa.
Det bonden
odlade
Bonden odlade själv sin mat. Han odlade rotfrukter, ärtor och bönor. De
vanligaste sädesslagen var korn och råg. Många hade en egen bigård för
honungens skull. Mycket av det bonden odlade såldes till staden. Det bonden
framförallt sålde var ost, smör, kött och honung, varor som stadsborna
inte hade. Dessa varor lämnade bonden ocks?i skatt.
Egen kålgård
De flesta borgare i staden hade sm?kålgårdar,
där de odlade sina grönsaker och rotfrukter. En del hade ocks?höns och
grisar. Det man inte odlade själv köpte man p?torget eller i en handelsbod..

|