Saltad mat
Under medeltiden var det ingen större skillnad p?maten i staden och p? landet. Kanske använde man mera kryddor i staden, eftersom det var lättare (och dyrare) att f?tag p?dem där än p?landet. Man saltade eller torkade maten för att den skulle hålla sig. Saltet köpte man i städerna dit det kom med fartyg från Lübeck eller någon annan tysk stad.

Till vardag och fest
Det var stor skillnad p?vardagsmat och festmat. När det var fest slog man p?stort och hade massor av mat, vin och öl. Naturligtvis var det större skillnad mellan fattiga och rika på den tiden, och alla hade inte råd att ställa till med stora fester.
En vanlig dag åt man gröt och bröd till frukost och till middag åt man bröd med fläsk eller sill, rotfruktsgryta eller ärtsoppa.

Det bonden odlade
Bonden odlade själv sin mat. Han odlade rotfrukter, ärtor och bönor. De vanligaste sädesslagen var korn och råg. Många hade en egen bigård för honungens skull. Mycket av det bonden odlade såldes till staden. Det bonden framförallt sålde var ost, smör, kött och honung, varor som stadsborna inte hade. Dessa varor lämnade bonden ocks?i skatt.

Egen kålgård
De flesta borgare i staden hade sm?kålgårdar, där de odlade sina grönsaker och rotfrukter. En del hade ocks?höns och grisar. Det man inte odlade själv köpte man p?torget eller i en handelsbod..

 



Klickbara bilder!

Cheap Nike Air Max, Cheap Nike Air Max 90, Cheap Nike Air Max 1, Cheap Nike Air Max 95, Cheap Nike Air Max Thea, Cheap nike air max 2015, Nike air max UK