Klostret styrde staden
Vadstena var vid den tiden en typisk medeltida stad. I centrum fanns torget. Där fanns troligtvis en brunn där stadens innevånare hämtade sitt vatten. Torget var också en viktig marknadsplats där hantverkare och köpmän kunde sälja sina varor. Hantverkarna var medlemmar i olika skr? som var en sammanslutning av de män som jobbade inom samma hantverk, t. ex. krukmakare. En fullärd hantverkare kallades mästare, och hos honom fanns gesäller och lärpojkar anställda. Barnen fick börja arbeta tidigt under medeltiden och någon skolgång var det naturligtvis inte tal om.
En stor skillnad fanns mellan Vadstena och andra städer i och med att Vadstena lydde under klostret. Invånarna fick hyra sina tomter av klostret och även göra dagsverken, arbeta som ersättning, åt klosterfolket. Klostret behöll de mest attraktiva tomterna och salubodarna utmed Storgatan för sig själv.

Husen
Husen och kvarteren hade kringbyggda gårdar. Där fanns visthusbodar, brygghus, rökstuga, en kålgård och en kryddgård. Man hade ocks?husdjur som kor och grisar.
Inomhus hade man inte mycket möbler, gardiner eller tapeter. Tallrikar och muggar var tillverkade av tr? Man hade inga bestick utan åt med träsked och med fingrarna. När nattens mörker sänkte sig över Vadstena blev det mycket mörkt. Det enda ljus som fanns var brasans sken eller facklor som man satte i hållare p?väggen. Eftersom elden var den värmekälla som användes vid både matlagning och uppvärmning var brandrisken stor.
De flesta husen var byggda av tr? men i Vadstena fanns även många stenhus. Det var endast de rika som hade råd att bygga stenhus. I Vadstena uppfördes de av biskopar, köpmän och borgare.

Brott och straff
Brottslingar straffades mycket hårt under medeltiden. Dödsstraff och brännmärkning var vanligt. Hade man tur blev man bara dömd till spöslitning (piskning) eller att sättas i skampålen en dag. Det var inte vanligt med böter eftersom de flesta var fattiga och inte hade några pengar att betala med.

Hamnstad vid Vättern
Eftersom Vadstena ligger vid Vättern fanns det då som nu en hamn. Den medeltida hamnen var belägen vid Mynttorget som låg alldeles utanför klostret. Det var framförallt handeln med järn och spannmål som dominerade.

 Klickbara bilder
Klickbara bilder
Klickbara bilder!

Cheap Nike Air Max, Cheap Nike Air Max 90, Cheap Nike Air Max 1, Cheap Nike Air Max 95, Cheap Nike Air Max Thea, Cheap nike air max 2015, Nike air max UK