De första klostren
De första klostren byggdes i Sverige för ungefär 900 år sedan. Det allra första var Vreta i Östergötland och beboddes av nunnor. Det grundades redan runt år 1100. Övriga kloster i Sverige var Alvastra, Nydala och Varnhem och byggdes av franska munkar som kom till Norden som missionärer för att omvända nordborna till kristendomen.
Varje klosterorden har sin speciella dräkt. En birgittinernunna bär en gr?klänning, vitt dok, svart slöja och en vit krona med fem röda prickar.

Tre löften
Varje munk och nunna måste avge tre löften när de inträder i klostret: fattigdom - att inte äga något, kyskhet - att inte ha sexuellt umgänge med någon, lydnad - att alltid lyda abboten eller abbedissan.

Arbetet i klostren
Livet i klostret bestod av arbete och bön. Den munk som bestämmer i ett munkkloster kallas abbot och i ett nunnekloster kallas hon abbedissa.
P?medeltiden tog klostren hand om sjuka och undervisade barn. Klostren var ofta självförsörjande, de odlade sin egen mat och sydde sina egna kläder. På medeltiden var inte boktryckarkonsten uppfunnen i Europa. Alla böcker skrevs därför av för hand. Det tog ungefär ett år för en munk elller nunna att skriva av en bibel! Böckerna var mycket dyrbara och ofta var de fastkedjade. I klostret i Vadstena fanns under medeltiden Sveriges största bibliotek.

 


Klickbara bilder!


Klickbara bilder!

Cheap Nike Air Max, Cheap Nike Air Max 90, Cheap Nike Air Max 1, Cheap Nike Air Max 95, Cheap Nike Air Max Thea, Cheap nike air max 2015, Nike air max UK